Burmesisk katt stammer fra det som ble kalt "kobberkatt". Navnet burmeser har naturligvis sin opprinnelse i Burma, og fikk navnet sitt på 1930-tallet

Burmesisk katt stammer fra det som ble kalt “kobberkatt”. Navnet burmeser har naturligvis sin opprinnelse i Burma, og fikk navnet sitt på 1930-tallet da den ble importert til USA av Dr. Joseph Thompson. Den ble oppfostret og parret med siamesere, som er en beslektet katterase av burmeseren.

Det skulle gå 23 år før burmeseren var anerkjent som en egen rase, da det var mye kritikk fordi at burmeseren ble avlet fram med siamesere på denne tiden. Mange mente at den kun var en blandingsrase med den noe ukjente siameseren. Men på grunn av sine særegne personlighetstrekk og sin kraftige kroppsbygning i forhold til siameseren, ble den etter hvert godkjent som en egen rase.

Personlighet

Den er kjent for å ha et vennlig vesen, og trives godt i selskap med mennesker. Den er som nevnt i slekt med siameseren, men har en mye mykere tone og roligere temperament. Barnefamilier som ønsker seg katt, kan absolutt vurdere en burmeser. Den er veldig leken selv som voksen, og elsker oppmerksomhet. Den trives veldig godt på sofaen for å kose seg med deg, men den er også veldig aktiv ute i naturen. Denne rasen har behov for mye fysisk aktivitet utendørs.

Pleie og stell

De opprinnelige burmeserkattene hadde en mørk bruk farge på pelsen. Men i dag finnes den i mange spennende fargevariasjoner som rød, blå, platina og enkelte kan nesten se ut som et skilpaddeskall i sitt pelsmønster.

Kroppen er solid og muskuløs, du ser fort at denne katten er laget for mye aktivitet utendørs. Den er sterk, og kjennes veldig mye tyngre ut enn den ser ut til å være. Normalvekten for en voksen katt er opptil 5 kg. Ellers har den et avrundet hode og søte små øyne som sjarmerer de fleste i senk.

Som de fleste katteraser fra varme strøk, har burmeseren kort hår. Den røyter noe, men krever lite stell for pels. Her holder det med en ukentlig gjennombørsting. Dette sørger for at pelsen holder sin flotte glans og fjerner irriterende småhår.

For å ta vare på helsen til katten, er det viktig at den får rikelig med fysisk aktivitet. Den elsker blant annet å klatre. Men enkelte katter kan ha en tendens til å kose seg litt vel mye i fanget ditt. Da er det viktig at du selv tar ansvar for at katten holder seg i fysisk aktivitet. Samtidig er det viktig å passe på at katten får et riktig kosthold, slik at du ivaretar den sterke benbygningen og store kroppen.

Særtrekk

Som nevnt tidligere krever den lite pelsstell. På grunn av dens rolige vesen, vil den også fort tilvende seg til andre former for stell som bading og klipping av klør. Denne katterasen tilknytter seg mennesker og barn veldig raskt, og reagerer ikke like sterkt på bråe bevegelser i omgivelsene.