Historien om huskattens opprinnelse er veldig fascinerende, og forskere tror de har funnet forklaringen på hvordan katten har spredt seg over alle kon

Historien om huskattens opprinnelse er veldig fascinerende, og forskere tror de har funnet forklaringen på hvordan katten har spredt seg over alle kontinentene. Paleontolog Claudio Ottoni ved Royal Belgium Institute of Natural Sciences har forsket på fossiler av katter for flere tusen år tilbake. Han har kommet fram til at katten har vært domestisert i rundt 10 000 år. Katten ble først brukt av bønder i det gamle Egypt. Deres hovedoppgave var å holde mus og rotter vekk fra plantasjene, og de var således uvurderlig for egypterne.

Etter hvert som handelskip også fikk store problemer med gnagere som ødela varer de brakte med seg fra Afrika og Asia, fikk de også innført skipskatter til å hjelpe til med problemet. Dette kan forklare hvordan katten kom så tidlig til Norge rundt år 900 e.kr. Vikingene seilte til Asia for å gjøre handel, og fikk antagelig med seg katter på kjøpet for å beskytte godset. Tyrkia har også veldig like raser som vår norske skogkatt og er sannsynlig et opprinnelsessted.

Katter er altså ikke et nytt husdyr, mange forskere mener de har vært selskapsdyr og gårdshjelpere like lenge som hunden har vært det.