Enkelte raser er vanskeligere enn andre når det gjelder stell. Det er viktig at stelletid oppleves positivt for begge parter, derfor har vi laget noen gode råd som kan hjelpe deg på vei med å komme gjennom stelletider uten kloremerker og irritasjon.
- Børsting
Det er lurt å prøve å forbinde børsting med noe positivt. Du kan gjerne prøve å gjøre dette etter mat eller leketid, slik at katten er i godt humør når dere setter i gang. Det er også viktig at eier også er i godt humør. Har du hatt en dårlig dag på jobben og fått lite søvn denne dagen, kan det være like greit å utsette stell til neste dag, og heller gjøre noe for å endre humøret. Katten din vil alltid reagere på hva slags humør du er i.
Prøv å begrense tiden noe i begynnelsen. Ikke ta hele katten med en gang. Prøv å begrense tiden til 10 minutter i første omgang, for så å øke tiden etter hvert. Bruk en metallbørste først, og jobb deg gjennom hele pelsen. Husk å være ekstra varsom på bukhårene. Deretter kan du bruke en gummibørste for å fjerne små løshår.
- Klipping av klør
Klørne er en viktig forsvarmekanisme for katten og bør ikke fjernes med mindre veterinær mener det er forsvarlig. Mange eiere bruker for lite tid til å tilvenne katten berøring på potene. Vår anbefaling er å bruke litt tid hver dag på å kjenne på potene til katten, slik at den blir vant med din berøring. Som oftest, når det ikke er snakk om å klippe klør, vil katten kanskje småbite litt i hånden når du rører ved potene. Men husk å belønne katten med godbiter hver gang den ikke gjør dette.
Når du skal klippe bør du begynne med å legge et ørlite press med en finger under potene. Dette vil føre til at katten strekker ut klørne, og tillater deg å gjøre jobben mer nøyaktig. Starter du med å feilklippe helt inntil benet, kan det ta lang tid før du får tillit.
Klipp den ytterste delen av kloen, rett før den bøyer seg. Husk å bruke gode sakser du får kjøpt på dyrebutikker, som er i stand til å gjøre jobben raskt og smertefritt.
- Vask
Dette er det som regel ikke behov for, da katter holder seg rene på egen hånd. Men i de tilfellene de er veldig møkkete etter å ha vært ute, kan det være en fordel å hjelpe til noe. Prøv å ta med katten inn på baderommet for å bli kjent med omgivelsene. Skru på dusjen og vis den at vann er ikke farlig. Ha gjerne med noen godbiter også.