Stort sett alle katter opplever mageproblemer av og til, akkurat som oss mennesker. Men ved vedvarende plager med oppkast og diaré, er det flere ting

Stort sett alle katter opplever mageproblemer av og til, akkurat som oss mennesker. Men ved vedvarende plager med oppkast og diaré, er det flere ting du kan sjekke selv før du oppsøker veterinær.

Oppkast

En vanlig årsak til oppkast, er at katten har hårballer i halsen. Dette kan forhindres med oftere stell av pelsen for å få ut alle løse hår og eventuelle floker som plager katten.

En annen årsak kan være at katten er for glupsk ved måltidene. Istedenfor å tygge maten, vil katten heller svelge bitene hel, og dermed sette fast større tørrfôrbiter i halsen. Mater du katten uregelmessig, kan det være en fordel å heller etablere faste rutiner på dette, slik at ikke katten føler den må haste i seg mat når det settes ut. Har du flere katter på samme matskål, kan det være en fordel å mate de på forskjellige tidspunkt.

Avføring

Om katten har dårlig avføring eller mageproblemer, bør du først og fremst se på kostholdet. Det er viktig at katten får i seg riktig næring, og du bør unngå å gi de annet enn det veterinærer og dyrebutikker anbefaler. Men i de tilfellene katten ofte har diaré eller oppkast etter mat, bør du oppsøke veterinær. Årsakene kan være mange, blant annet stressfaktorer, parasitter og infeksjoner i kroppen. Eventuelt blod i avføring eller oppkast bør undersøkes så fort som mulig.

Spiseforstyrrelse

Når katter blir eldre, kan matlysten dabbe noe av, og dette er slett ikke uvanlig. Men er katten fortsatt ung og frisk og vil ikke få i seg mat, kan dette være et tegn på sykdom, og du bør oppsøke veterinær.