Når du eier katt, er det flere ting du kan gjøre selv for å forhindre sykdom og sørge for god helse. Her er noen viktige tips til ting du bør gjøre fo

Når du eier katt, er det flere ting du kan gjøre selv for å forhindre sykdom og sørge for god helse. Her er noen viktige tips til ting du bør gjøre for at katten din skal få et langt og godt liv.

  • Velg riktig mat

Det er mange forskjellige katteraser, og enkelte er mer rovdyr enn andre. Derfor er det viktig å tilpasse mat til den rasen du eier. Beste tips er å forhøre deg med veterinær om kosthold for din type katt og ikke stole blindt på at det du ser på TV-reklamer passer for alle. Du må også prøve å begrense matinntak da overvekt har blitt et stort problem de siste årene i vestlige samfunn. Vi vet det er mange som ser på katten som et familiemedlem og vil behandle de deretter. Men dette kan føre til problemer med magen, og livsstilssykdommer som diabetes. Det er viktig å gi katten et balansert kosthold for å gi den et langt og sunt liv.

  • Ha jevnlige kontroller

På langhårete katter er det viktig å sjekke pelsen ofte for småkryp. Her i Norge er det ikke uvanlig at flått havner i pelsen på sommerstid. Insekter kan irritere katten mye, og forårsake sykdom. Ta også jevnlige ormekurer hos veterinæren.

  • Hold hjemmet rent

Katter har veldig sterk luktesans, og reagerer sterkt på sjenerende lukter i hjemmet. Du trenger ikke vaske dem ofte, da dette er noe de stort sett gjør selv. Men i de tilfeller de er ekstremt skitne eller har fått kjemikalier i pelsen, er det viktig at du vasker pelsen slik at de ikke får i seg giftige og farlige stoffer. Hold også katteboksen ren. Om ikke vil katten mest sannsynligvis finne andre steder å gjøre fra seg i hjemmet.

  • Hold dem underholdt

Særlig dersom katten tilbringer mye tid inne, har den nok behov for fysisk aktivitet og sosialt samvær. Kjøp gjerne leker og hold den engasjert, slik at den ikke mister humøret. Enkelte raser mistrives stort når de er alene. Derfor kan det være en fordel å ha to katter i hus om du er mye ute selv.

  • Helst ikke fjern klørne på katten

Klipp de gjerne etter behov, men det anbefales ikke å fjerne de helt, slik som enkelte eiere gjør. Dette er kattens eneste forsvarsmekanisme mot trusler, og kan føre til at katten blir veldig nervøs og redd i nye omgivelser. Det kan redusere livskvaliteten for katten betraktelig om den føler seg utrygg hele tiden. Utekatter kvesser klørne stort sett av seg selv.

  • Stell av pels

Enkelte raser krever nesten ikke pelsstell i det hele tatt. Men for langhårete katter som er ute i både snø og regnvær, er det viktig å passe på at pelsen ikke floker seg. Spesielt under buken når de kommer inn, der kan det ofte forekomme floker om kattens pels er bløt. Sørg for å tørke katten når den kommer inn for natten.