Har du gått tur i nabolaget der du bor, så har du de siste årene kanskje lagt merke til at det å gå tur med katten sin i bånd har blitt stadig mer vanlig. Likevel er det ikke nødvendigvis helt uproblematisk å gå tur med katten i bånd, derfor skal vi i denne artikkelen gjennomgå noen fordeler og ulemper ved dette.

Fordeler med å la katten gå i bånd

Positive opplevelser. Å ta med katten på tur kan være positivt og berikende. Katten vil komme i kontakt med mange nye stimuli til deres sanser. Disse inkluderer å føle gress under potene, lukte på blomstene og hengi seg til nysgjerrigheten. Slike positive opplevelser kan også forbedre båndet mellom katt og eier. Med airpods i ørene kan du for eksempel høre på din foretrukne podkast eller sang, mens du koser deg på tur med kjæledyret ditt.

Trening. Noen katter er utsatt for fedme. I disse tilfellene er det viktig å endre dietten, men trening kan også hjelpe dem til å gå ned i vekt. Å gjøre dette på små flater innendørs kan være vanskelig. Derfor kan det være lettere for katten å gå ned i vekt hvis du går med den ute.

Balansert atferd. Det finnes flere ulike grunner til at en katt kan være hyperaktiv eller vise tegn til annen vanskelig atferd. En katt som ønsker å gå utenfor hjemmet, vil se ut av vinduet regelmessig og kan gjøre forsøk på å forlate hjemmet. Å ta slike innekatter ut på turer, kan mette dette behovet og hjelpe dem til å balansere oppførselen når de kommer hjem.

Ulemper med å la katten gå i bånd

Katter er ikke hunder. Det er usannsynlig at katten har tryggheten og tilliten til å gå ved vår side. Katter har heller ikke de samme behovene som hunder. Å gå tur er en viktig del av hundens daglige rutine, slik at de får muligheten til å bli kvitt avføring, sosialisere med andre dyr og gi kroppen deres den mosjonen de trenger.

Det kan være stressende. Hvis en katt møter en annen katt, kan de prøve å forsvare seg eller løpe vekk fra en potensiell angriper. Hvis katten er bundet av en sele eller bånd, kan de ikke gjøre dette. Å ha bevegelsen begrenset på en slik måte kan være ekstremt stressende og forårsake akutt angst. I motsetning til hunder ser katter generelt ikke andre katter som mulige partnere å leke med. De ser ofte på dem som trusler mot deres sikkerhet.

Selv om det finnes både fordeler og ulemper ved å gå med en katt i bånd, er det viktig å se på våre individuelle katter og ta deres velvære i betraktning.